Duizend bommen en granaten - Reisverslag uit Poona, India van Annet en Willem Thielsch - WaarBenJij.nu Duizend bommen en granaten - Reisverslag uit Poona, India van Annet en Willem Thielsch - WaarBenJij.nu

Duizend bommen en granaten

Door: Willem

Blijf op de hoogte en volg Annet en Willem

27 December 2009 | India, Poona

Een onvoorstelbaar (reislustig) jaar is bijna achter de rug en dus de hoogste tijd voor het vieren van de Kerst en nieuwjaar in Nederland om (na) te genieten met de kinderen en vrienden.

Als je naar Nederland wil vanuit Mumbai en die vervelende nachtvlucht naar Amsterdam met Noord West wil vermijden, dan is een route langs de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Libanon
helemaal zo gek nog niet. Tevens liggen de prijzen van KLM/ Noord West dusdanig hoog, dat het financieel niet uitmaakt.

Geheel in lijn ook met de rest van het jaar besloten we dus vanuit Mumbai naar Abu Dhabi en via Beirut naar Amsterdam te vliegen.

Eerste uitstapje dus in Abu Dhabi waar we een paar dagen hebben gelogeerd bij Mirjam en Laurant, vrienden die we hebben leren kennen in Pune en een maand geleden naar Abu Dhabi zijn verhuisd.

Abu Dhabi, momenteel de rijke broer van Dubai is enorm modern met prachtige wegen, veel groen, winkel malls, ‘la defense’ achtige gebouwen, Moskeen en een prachtig voetbalstadion waar dat weekend de finale van de wereldcup werd gespeeld tussen Barcelona en Estudiantes (!).

Laurant had een dag besteed om kaartjes te regelen en Laurant en ik hebben we naar een prachtig spektakel zitten kijken. Wij waren uiteraard voor Barcelona en die wonnen ook in de verlenging nadat ze vlak voor de reguliere tijd op 1 – 1 waren gekomen. Voor mij best wel een beetje een jongensdroom. Toen Ajax in de jaren 70 ook al tegen Estudiantes speelde en ik bere fanatiek het voetbal nog volgde kon je dergelijke wedstrijden alleen op TV zien, nu dus live!

Mirjam had naast fantastische verzorging ook een aantal highlights gepland die we uiteraard allemaal hebben meegepikt. Voeg daarbij een temperatuur toe van een graadje of 25, leuke terrasjes en je begrijpt dat het weer goed toeven was.

Blijft toch vreselijk interessant Abu Dhabi en Dubai. Ongelooflijk liberale Moslims die toestaan dat expats hun eigen leven leiden inclusief alcohol en schaarse kledij. Vergelijk je dat met de Taliban bijvoorbeeld dan kun je toch wel stellen dat de Moslims een enorm heterogene groep is die je niet maar even over één kam kan scheren.

Leuk blijft de wijze hoe de vrouwen in VAE traditioneel gekleed gaan en er tegelijkertijd best aantrekkelijk uit kunnen zien. Met alleen de burka-achtige jurk en het gezicht om mee te werken moeten deze vrouwen zich dusdanig opmaken dat het gezicht alles gaat uitdrukken. Wij hebben prachtige etalage poppen gezien (zie foto) en ook prachtig opgemaakte vrouwen.

Samenvattend een heerlijke tijd gehad in Abu Dhabi en grote dank aan Mirjam en Laurant. Zie ook een aantal prachtige foto’s.

Vervolgens Beirut. Christiaan en Ida kwamen ook weer over en het volgende stedentripje was geboren.

Was het in Beirut niet alleen maar oorlog hoor ik jullie wellicht denken? Ja, inderdaad en ook vandaag de dag kan het nog onrustig zijn, hoewel wij daar niet veel van hebben gemerkt. Na een burgeroorlog van 15 jaar en een recente zomeroorlog in 2006 met Israel, is Libanon een vriendelijk land met alleraardigste mensen, een fantastisch uitgaansleven, veel leuke terrasjes, heerlijk Libanees voedsel en zelfs in December nog heerlijk zonnig weer met 20-22 graden en overwegend strak blauw.

Opvallend verder zijn de prachtige vrouwen. Voor ik verder ga moet mij van het hart dat er geen mooiere vrouwen zijn dan Annet en Ida, dat dan weer niet, maar in Beirut is het goed toeven voor de liefhebber. Volgens zeggen is de plastische chirurgie in Libanon van erg hoog niveau. De vrouwen trachten te voldoen aan het vrouwelijke ideaal beeld, wellicht vanwege het feit dat er getalsmatig door de verschillende oorlogen voor iedere man vijf vrouwen zijn (!).

Wel wennen is dat op vele straathoeken in Beirut enorme tanks staan met miltairen. Ook een aantal gebouwen ziet er nog uit als gatenkaas vanwege de vele kogelinslagen. Zie de foto bijvoorbeeld van het Holiday Inn. Geld om te restaureren is er niet altijd, maar de laatste tijd lijken de buitenlandse investeringen weer toe te nemen. Christiaan’s bedrijf werkt bijvoorbeeld in het centrum van Beirut mee aan het opzetten van een prachtig modern winkelcentrum.

Beirut/ Libanon is verder een smeltkroes van allerlei geloven. Er staan officieel 19 geloofsgroeperingen geregistreerd en een echte democratie is blijkbaar niet echt mogelijk daar iedereen alleen trouw is aan zijn eigen groepering. Althans volgens de schrijver Arthur Block van het boek ‘Morgen misschien’. In mijn ogen een eerlijk boek over de geschiedenis en de hedendaagse uitdagingen van Libanon.

Toen wij een dagje naar Baalbeck (oost Libanon tegen de Syrische grens) gingen, kwamen we door stadjes die dan weer overwegend Christelijk dan weer volledig Sjiietisch waren. In Baalbeck kun je een prachtige Romeinse nederzetting bezichtigen, overigens één van de mooiste en grootste die ik ooit heb gezien. Het stadje Baalbeck zelf is overwegend Sjiietisch met grote aanhang onder de Herzbollah. Overal hangen de gele Herzbollah vlaggen. Hebben we in een klein restaurantje heerlijk Hummus, kip en shoarma gegeten en weinig gemerkt van spanningen. De weg van Beirut naar Baalbeck werd overigens ineens onderbroken omdat de Israelisch een aantal bruggen hebben opgeblazen in 2006. De brug was bijna weer hersteld.

Libanon was een heel bijzondere ervaring gezien de geschiedenis en vooral omdat we die weer konden delen met Christiaan en Ida. Ook begrepen dat een stedentrip echt iets anders is dan een vakantie. Hoe precies ben ik helaas even kwijt.

Al met al een leuke afwisseling van de route Mumbai – Amsterdam en nu heerlijk genieten van de kinderen en vrienden.

Voor iedereen die deze site volgt, bedankt voor het lezen en vooral de leuke reacties dit jaar. Gaarne blijven reageren zodat we constant het gevoel hebben dat we niet dagelijks een slordige 6000 km bij jullie vandaan zijn.

Wij hopen dat jullie een fantastische kerst hebben gevierd en wensen jullie een prachtig 2010 toe!

Warme groet vanuit het koude Nederland,
Annet en Willem

• 27 December 2009 - 14:18

Ida:

Even voor de duidelijkheid: als je op vakantie bent huur je een auto en rijd je zelf (India als uitzondering die de regel bevestigt). Bij een stedentrip maak je in en uit principe gebruik van het openbaar vervoer, metro, taxi, e.d. Indien nodig kun je een auto huren maar dan wel altijd MET chauffeur, in Beirut gaat de voorkeur uit naar Hassan met alles elektriek! Check wel eerst of hij al een nieuwe knalpijp heeft. Was weer zoals vanouds GEWELDIG!!!!!!!!!!!!!

• 28 December 2009 - 10:11

Pa & Ma:

Hai Globe Trotters, eindelijk dat wij weer wat van jullie ontvingen. Prachtverhaal ! Begin maar vast te turven van datgene wat jullie nog NIET hebben bezocht/gezien . .
    Hebben meegenoten !
    Liefs, Pa & Ma.

• 28 December 2009 - 15:47

Linda:

Al is het nog zo lekker weer dan zou ik toch niet voor zo'n luchtig hotel kiezen! Het lijkt meer Holiday out.
    Bedankt voor de mooie reisverhalen en onze India reis lijkt steeds dichterbij te komen.
    Hopen jullie nog wel te zien voor 2010, gaat dat lukken???
    Groetjes Dick, Linda, Frenk en Melissa.

• 28 December 2009 - 16:09

Lefty:

Hai kanjers, opnieuw kwijlend van al jullie prachtige avonturen. Hoop ook ooit nog eens zo veel van de wereld te kunnen zien...Voor jullie al het goede voor 2010, geniet van en met elkaar en met jullie kids. Liefs As