Dolletje in Vietnam, Cambodja en Kuala Lumpur - Reisverslag uit Poona, India van Annet en Willem Thielsch - WaarBenJij.nu Dolletje in Vietnam, Cambodja en Kuala Lumpur - Reisverslag uit Poona, India van Annet en Willem Thielsch - WaarBenJij.nu

Dolletje in Vietnam, Cambodja en Kuala Lumpur

Door: Willem

Blijf op de hoogte en volg Annet en Willem

02 Augustus 2010 | India, Poona

Afgelopen 3 weken zijn we op vakantie geweest in Vietnam, Cambodja en Kuala Lumpur (KL). De eerste 2 weken met Christiaan en Ida door Vietnam en Cambodja getrokken. De laatste week met Bas, Jinny, Tom en ons vieren naar Kuala Lumpur (KL) om een weekje te luieren.

Annet en ik vlogen eerst naar KL vanuit Mumbai en gingen op bezoek bij Geraldine en Wijnand die down town KL wonen. Gezellig op het dak van hun appartementencomplex een wijntje gedronken en ’s avonds in een ‘Bierhaus’ Duitsland – Argentinië gekeken.
De dag erop kwamen Christiaan en Ida vanuit Amsterdam en vlogen we met ons vieren naar Saigon of tegenwoordig Ho Chi Minh city in het zuiden van Vietnam.

Luister lieve mensen. ‘I will only say this once….’. Vietnam is buitengewoon interessant! Er is volop cultuur, heerlijk eten, een prachtige natuur, open aardige mensen en een snel groeiende economie om maar eens een paar kernwoorden eruit te gooien. En dat alles tegen de achtergrond van allerlei bloedige oorlogen o.a. die met de Amerikanen van 1955 t/m 1975. Hierbij een aantal specifieke Vietnamese zaken:

• Vietnamesen eten alles. Buiten de gewone zaken zoals rijst, groenten en vlees zoals kip, beef en zo, ook honden en katten. Echter nooit de eigen honden, maar altijd die van een ander. Brengt geluk om honden te eten, althans volgens Tran onze perfecte gids in Saigon. In algemene zin eten de Vietnamezen volgens haar ‘everything except the table’.

• Praktisch alles en iedereen eet op straat. In grote pannen wordt het eten, met name Pho (Vietnamese noodle soep met kip of beef) op straat klaargemaakt en iedereen gaat eromheen zitten op kleine stoeltjes. Gezellig en het eten is spot goedkoop.

• Het toilet wordt de ‘happy room’ genoemd. Nu hebben wij in Nederland geen happy room of zo iets. Mijn voorstel is om de slaapkamer zo te noemen..…..of hebben jullie andere ideeën?

• Mensen willen absoluut niet bruin worden. Het schoonheidsideaal is blank en dus blijft men uit de zon. Helemaal ingepakt gaan met name de vrouwen naar buiten. Lange handschoenen tot voorbij de elleboog, een hoofdkapje en een Vietnamees hoedje. In een vochtige warmte van 35+ graden geldt ook in Vietnam dat wie mooi wil zijn moet lijden.

• Er kunnen serieuze regenbuien vallen. In Hanoi stond het water in ‘no time’ tot aan ons heupen. Naar het schijnt is er 8 keer per jaar een tyfoon in Vietnam….Niet jouw schuld dus Ida!

• Praktisch alles wordt op de brommer vervoerd. Via onze gids in Hanoi kwamen we erachter dat zelfs buffels op de bagagedrager worden vastgebonden en vervoerd!

• Religie is een combinatie van Boedisme, Taoïsme en Confucianisme. Tegelijkertijd worden overal de voorouderen vereerd. Volgens één van onze gidsen zorgt het Boedisme voor innerlijke groei, het Taoïsme voor hoe juist te handelen in het leven en het Confucianisme voor het accepteren van regels en ontzag voor de koning/ overheid. Tja, zou kunnen..….

• Mensen zijn voetbalgek. Kwam goed uit. In Saigon hebben we met 200 dwazen in een soort ‘Holland kroeg’ naar Ned – Uruguay zitten kijken. De (schaarse) kledingsstukken van de barmeiden waren oranje gekleurd. Overigens was diezelfde kroeg een dag later een Duitse kroeg geworden. Moesten die meiden zich blijkbaar even omkleden. De finale van het WK hebben we in Hué (midden Vietnam) op een veld bekeken met zo’n slordige 500 Vietnamezen! En shit nog vers op het netvlies..…… Robben alleen voor de keeper…….ik word nog af en toe zwetend wakker….zou in een parallel universum Nederland voor de 3e keer wereldkampioen geworden kunnen zijn? Toen ik dat SMS-te kreeg ik van Ronald Overbeek Bloem een SMS terug met…’ja, maar dan met korfbal’. Is zomaar humor mensen!

• De wijn is niet goedkoop. Soms tikten we 7 euro per glas af. Intimi weten echter dat iets dergelijks ons (helaas) nog nooit heeft afgeschrikt…..

Beeld je verder in om met een bootje de Mekong Delta te verkennen. Of dat je wat rondwandelt in de Franse straatjes in Hanoi. Wellicht bezichtig je een tempeltje zoals de Cao Dai en daarna kruip je wat rond in de Cu Chi tunnels van de Vietkong. Of je gaat in een luxe boot varen of kajakken tussen de prachtige rotsen van Halong Bay. Of volgens Christiaan gebakken zitten, omdat een manlijke gids in Hoi An mijn benen goedkeurend beoordeelde met ‘you have very strong legs sir’. ..….Need I say more?

Met bovenstaand beeld op ons netvlies zijn we vanuit Hanoi een paar dagen naar Cambodja gegaan. Eerst naar Siem Reap gevlogen en daarna een uurtje of 6 met de bus naar Phnom Penh. Ook een land met een gewelddadige historie aan de ene kant en een prachtige cultuur aan de andere.

Je kunt in Cambodja het ene moment op de ‘killing fields’ rondlopen met de wetenschap dat het ‘Khmer Rouge’ regiem van Pol Pot daar van 1975 tot 1979 een slordige 2 miljoen Cambodjanen over de kling heeft gejaagd en je afvragen waarom de Westerse interventie uitbleef. En vlak ervoor of erna met open mond genieten van de met bomen overwoekerde tempels van Angkor Thom in het gezellige Siem Reap.

Zoals gezegd, vanuit Phnom Penh zijn we weer terug naar Kuala Lumpur gevlogen om de laatste week met de kinderen door te brengen. Echt warm en gezellig met een paar absolute highlights zoals:

• heerlijk een weekje helemaal niets doen, een paar kilo’s aankomen en redelijk leeglopen. En daarbij bedoel ik niet alleen financieel, maar voor sommigen ook van onderen…..

• met de monorail naar Dang Wangi gaan en een hamburger scoren in het hardrock café

• door de regen in een Hotel terecht komen waar de kinderen de microfoon voor Karaoke snel te pakken hadden

• een kroeg inlopen op zoek naar een Karaoke bar en vervolgens omringd worden door bevallige dames……

• lekker met z’n allen swingen in de kroeg bij het resort

• gezellig bijkleuren samen met dames in Burka bij het zwembad

• de verjaardag van Ida vieren met een kaarsje

• een bak visjes aan onze voeten laten knabbelen en vervolgens ons volledig laten masseren voor weinig

• gewoon gezellig met hele-hele goede vrienden vakantie vieren…..

Drie weken lijkt lang, maar het vloog helaas voorbij. Wat rest is een geweldige herinnering, een lege portemonnee en een paar prachtige foto’s.

Momenteel zijn we weer terug in Pune. Bas, Jinny en Tom zijn nog bij ons. Het regent als een gek, maar de TV, de computers en elkaars gezelschap biedt uitkomst. We maken volop gebruik van de locale voordelen in Pune. Nieuwe goedkope kleren, alle nieuwe films (Inception is een absolute aanrader) in de bioscoop bekeken, Jinny en Bas naar de tandarts gestuurd voor achterstallig onderhoud en lekker uit eten. Nog een paar dagen en dan gaan de kinderen ons weer verlaten…snik. Tot dan genieten we nog even volop van ze.

Tot gauw weer en jullie net zo’n fijne tijd toegewenst!

Warmte en liefde,
Knuffel Willem

• 02 Augustus 2010 - 10:25

Jinny:

Leuk verhaal pap! Tot zo

• 02 Augustus 2010 - 10:56

Geraldine:

Hallo Willem (en Annet natuurlijk). Wat leuk om jullie verhaal te lezen. Klinkt als een bijzonder geslaagde vakantie.

Wijnand en ik zijn toevalligerwijs eergister ook naar Inception geweest.Wat een bijzondere film inderdaad. Wat een creativiteit.

Veel plezier nog met jullie kinderen.

Vele groeten en Liefs,

Geraldine

• 02 Augustus 2010 - 11:38

Linda:

Heerlijk om weer zo´n verhaal van een schitterende vakantie te lezen. Je zou direct je koffers willen pakken om het zelf te beleven. Bedankt voor een inzage. De foto´s zien er ook leuk uit. Zo te zien had jij Willem geen moeite met de kleine gangetjes in Vietnam!

• 02 Augustus 2010 - 12:11

Jinny Thielsch :

Hi lieverds,
    Wat een avontuur, geweldig en gezellig en weer smakelijk beschreven...Wanneer komt je boek uit? Ook weer leuke foto's! Vietnam staat ook bovenaan mijn lijstje...stond op de tweede plaats, na China, maar daar kom ik net vandaan. Nog hartelijk gefeliciteerd met kleine Jinny! Kus van je zus...

• 02 Augustus 2010 - 14:43

Jos (FM):

Knappe vakantie en knap reisverslag. Wat zullen jullie hebben genoten. Jinny is ook een mooie dochter. Trots doet wel mee denk ik. Alleen die foto waar Willem uit die tunnel komt (met die deksel)en dan waarschijnlijk roept: Gentlemen "Can I see"en vervolgens weer terug geschoten door een vietkong strijder die niet weet dat het al even over is. Verder klasse en hoogste tijd dat jullie weer naar Nederland komen.Lieve groet van Lyl en Jos

• 02 Augustus 2010 - 19:08

Ha Willem, ha Annet.
    Ik kijk altijd weer uit naar de reisverslagen. Knap om zo aan de hand van de highlights de vakantie te beschrijven. Zijn jullie ook nog in het detentiecentrum in Phnom Penh geweest? Ik vond dat een zeer schokkende ervaring. Ik was ook ooit in Angkor en in "Azie" zegt men dat je eenmaal in je leven Angkor Wat gezien moet hebben voor je sterft. De foto's van Angkor zijn indrukwekkend. Liefs, en groeten aan Bas en Jinny.
    Willem

• 03 Augustus 2010 - 03:28

Hoi Willem,

Nee, we zijn vrij bewust niet in het detentiecentrum in PP geweest.

Na het war museum in Saigon (met alle verschrikkingen van experimentele chemische oorlogsvoering duidelijk via foto's in beeld gebracht) en de killing fields hadden we het even gehad.

Angkor Wat hebben we dus gezien voordat we dood gaan. Als Europeaan moeten we echter eerst ook nog naar Napels voor we er tussenuit knijpen!

• 03 Augustus 2010 - 15:11

Pa & Ma:

Nou, nou, wat een leuk verslag weer! Die tempel in Cambodje, heet die ook Ankor What?
    Ja, ook in China eten ze alles wat beweegt (of bewoog)En op de markt kun je dat allemaal ook nog zien ook, en desgewenst kopen... De rillingen lopen je over de rug !
    We hebben ook genoten van de foto's ! Myanmar,Thailand, Cambodja en Vietnam zijn in vele opzichten het bezoeken/bekijken waard !
    Jongelui, hopenlijk tot gauw ziens. Love & hugs, Pa & Ma.

• 04 Augustus 2010 - 16:09

Ida:

Inderdaad, Vietnam is 'very interesting and very peaceful". Volgens Annet zijn het ook handige donders, en dat is zo. Geef ze rijst, klei of zijderupsen en ze maken er de mooiste spullen van! Helaas (understatement) konden zij ons met het opstellen van een groot scherm geen wereldkampioen maken, dat dan weer niet...Speciaal aanbevolen: Pho in Hue (spreek uit: fwoee in hwoee en let op de klemtoon) en de bus van Siem Reap naar PP "very luxury bus". Willem zat met wel met z'n twintigen op 1 stoel; hij en negentien vlooien. Alle gekheid op een stokje, wij hebben een geweldige reis gehad door twee geweldige landen met geweldig leuke inwoners met twee geweldig dierbare vrienden. Bedankt!In KL ook wel wat activiteitjes gedaan maar vnl. geluierd bij het zwembad, ik kreeg zelfs pijn in mijn rug van het liggen op de zonnestoelen, kun je nagaan. Ontzettend gelachen en genoten van onze kinderen, een mooi stel bij elkaar. Jinny en Bas jullie ook bedankt voor deze top-week! Tom is nu weer onderweg van Pune naar huis, ik wou dat ik dat van iedereen kon zeggen...Heel veel liefs, Ida.

• 04 Augustus 2010 - 16:11

Ida:

Bijna vergeten: Napels doet ook mee!

• 05 Augustus 2010 - 03:06

Willem:

Hi Ida, prachtige aanvullingen! Van die vlooien was ik alweer helemaal vergeten. En die uitspraak van Pho...wel mijn complimenten! Ik heb het geprobeerd, maar uiteindelijk weggelaten omdat ik er niet uitkwam. Slimme donder ben je toch! W&L +K, Willem

• 09 Augustus 2010 - 14:13

Anton:

Willem, leuk verhaal weer en mooie foto's.
    We moeten binnekort maar eens een projectje in Cambodja scoren. Daar ben ik nog niet geweest.

• 09 Augustus 2010 - 14:59

John:

Wauw, wat klinkt dat naast lekker, gezellig en ontspannen, als indrukwekkend en veelzijdig. Gaaf om te lezen en wat zijn culturen en historie toch inspirerend en relativerend.

• 12 Augustus 2010 - 12:07

Ben En Elly:

Mooi verhaal! We hopen er de volgende keer wat meer in te zitten. Tot gauw.

• 21 Augustus 2010 - 09:06

Ida:

Lieve Elly en Ben, tip voor volgend jaar: voor je beslissingen neemt over de vakantie eerst overleggen met jullie dochter...

• 21 Augustus 2010 - 14:38

Willem Uit Pune:

Joh Ben en Elly, waar gaan we heen dan?

• 12 Oktober 2010 - 09:05

Pauline Schreurs:

Beste Annet,

wat geweldig waar jullie beide mee bezig zijn ! Ik vertrek binnenkort van Australie naar India om daar een project te doen met vrouwen. Ik las het artikel wat je op deze site hebt gezet in februari over vrouwen in India. Ik heb een aantal vragen naar aanleiding van dit stuk en zou je ze graag willen stellen. Mag/kan dat over de email?Ik hoor graag van je!

Groetjes Pauline

• 15 Oktober 2010 - 07:27

Willem In Pune:

Hallo, Pauline

Leuk om het te hebben over India!

Kun jij je e-mail adres op de site zetten dan kunnen wij je via die weg bereiken?

Groet Willem (van Annet)